Sunday, May 26, 2013

Thirst - Longva & Carpenter


De går langt for å hente vann, det meste av vannet forsvinner på vegen tilbake, de går tilbake for å hente mer vann osv. osv. i timesvis, og midt på Torgallmenningen i Bergen en lørdag.

Det er Terese Longva og Laurel Jay Carpenter som gjør performancen "Thirst", arrangert av Festspillene i Bergen sammen med galleri S12.

Jeg ble stående en stund å se på de to aktørene, berørt av slitet deres, og den roen (og mulige resignasjonen) arbeidet ble utført med.

Like interessant er det å se på reaksjonene til folk, som uforberedt havner oppi en slik performance (som jeg gjorde også). Mange av oss knipser en haug med bilder, noen bare ser rett gjennom hele greia, noen rister på hodet, noen hånflirer, en ruset person ser alvorlig forvirret ut av vannbærerne og flere blir stående å diskutere med hverandre, tydelig opptatt av hendelsen.

Et lite intermesso skjer i det en slitsom type stiller seg bevisst midt i den vegen aktørene følger. Laurel Jay Carpenter bare står der, helt i ro, noen cm fra mannen, og venter til han litt slukøret flytter seg.

Vi sakser fra hjemmesiden til Festspillene (og mer kan du lese selv der borte):
"Thirst er inspirert av den globale vannkrisen og historien om Danaïdene i gresk mytologi. Danaïdene var de 50 døtrene til kongen Danaos, som fikk i oppdrag å drepe sine ektemenn som de ble tvangsgiftet med. Som straff måtte de øse vann i et utett kar."

Terese Longva har vært presentert i bloggen tidligere også, i forbindelse med performancen "In this house - We only talk about others".

No comments: