Monday, March 11, 2013

Borealis 2013 - The End


Det dystre festivaltemaet til tross ("The End"), så har jeg følelsen av dette har vært en vellykket Borealis-festival, med bra publikumsoppslutning.

Jeg fikk med meg en god del av siste dags program også (det er da ganske tett program på denne festivalen?):

-Ensemble Avgarde (Sofia Dudaeva (fl), Øyvind Skarbø (perc) og Per Inge Hove (trøorgel)) gjorde nok en konsert, som et ledd i notasjonsprosjektet, hvor man spiller ut fra grafiske partitur. Særdeles underholdende i vestibylen til Bergen Kunsthall. Det ene stykket ble gjort unna på ca 3 sekunder.

- Dave Tompkins holdt presentasjonen "The Beat Who Cheated Death: Endless Low in Miami". Oppsumert: Denne mannen er glad i bass! Det er i alle fall første gang jeg hører noen snakke om "bass semantics", og etterpå utbryte"Oh my guts!". Interessant og vittig, selv for en som knapt hørte forskjell på musikkeksemplene. Både foreleser og publikum satt det meste av tiden og bedrev dannet headbanging. Les litt mer hos Borealis.

- I Logen spilte SFMK – Sjøforsvarets musikkorps Ketil Hvoslefs "L’Homme Armée" (urfremføring) og Vinko Globokars "La Tromba è Mobile" (1980), hvor orkesteret brukte hele gulvet, og publikum satt på scenen og galleriet for å få overblikk.
Ingen av konsertene var helt min greie, men det hørtes jo ganske flott ut likevel, og når selveste Globokar entret gulvet i perlehumør ble det jubalong.

La meg også sette et pluss ved dirigent Rolf Gupta (vikar). Det blir ikke mye selvhøytidelig stemning, når dirigenten gjenkjenner en kamerat i salen, og roper (eller brøler!) "SÅ DU FIKK BILLETT???".

- Borealis samarbeider med andre institusjoner i Bergen, og siste konsert for i år var med saksofonisten Colin Stetson, i regi av Bergen Jazzforum. Med mikrofoner koblet på instrumentene og seg selv, klaffer som perkusjonsinstrumenter og kraftige doser sirkelpust, vant Stetson suverent over et fullpakket lokale! Steika bra, og du får en ganske rolig smakebit på videoen under.

Flere uskarpe bilder fra festivalen kommer snart til Flickr.

No comments: