Sunday, February 24, 2013

Das Wohltemperierte SpunkRespekt til Spunk! Det er et band, som setter seg hårete mål, og gjennomfører!

I løpet av tolv år har de spilt seg gjennom tolvtoneskalaen slik: én tone pr år innspilt på på forhånd bestemte tidspunkt, på ulike steder i Oslo!
Det hele er spilt inn og utgitt av Rune Grammofon, i en nydelig seks CDers boks kalt "Das Wohltemperierte Spunk", designet av Kim Hiorthøy.

Spunk begynte i Vigeland Mausoleum 20.01.2001 kl 20:01 med B, og avsluttet med G 20.12.2012, konsertstart kl 20:12 i Fysikkbygget ved UiO.

Jeg har spilt gjennom hele boksen i helgen, og det er massivt! Vi får nesten syv timer med droneaktige improvisasjoner, og jeg prøvde å ta deler av verket som ambient musikk, men mye av det er (heldigvis) såpass insisterende at det nok er best å høre etter!

Flere av innspillingene er gjort utendørs (på en øy, ved Akerselva, på operataket) og én er gjort inne på kjøpesenteret Oslo City. På disse blander stemmesurr, værfenomener og fuglelyder seg perfekt inn i musikken.

Spunk er som vanlig Kristin Andersen (tp, fl), Lene Grenager (cello), Maja Solveig Kjelstrup Ratkje (voc, viol, harmonica, accordion, theremin, + misc) og Hild Sofie Tafjord (french horn, + misc).

500 eksemplarer av boksen er i salg for rett under 300 kroner hos Rune.

Liner notes ved Anne Hilde Neset og Rob Young.

Dagens Nyheter hadde en anmeldelse 13. februar under den talende tittelen "Uråldrigt moderna toner". Den ligger ikke på nett, men de er enige med meg i at det er "djupt fascinerande".
Ingen eksperter som har hørt gjennom dette, og skrevet vettugt om det? Tips gjerne.

Og gratulerer til Maja Ratkje med nominasjonen til Nordisk Råds Musikkpris!

Tilføyd 25. februar: Thomas Millroth om utgivelsen i Sound of Music - "Vältempererad Spunk".

No comments: