Sunday, April 22, 2012

Bergen internasjonale performancefestival
Denne helgen måtte jeg nok en gang i fengsel.
Sist var det poesifestivalen Audiatur, nå Bergen internasjonale performancefestival, arrangert av Performance Art Bergen.

Det gamle fengselet er et ypperlig sted, med muligheter for å holde litt avstand i fellesarealene, og å komme tett på artister inne på cellene. Jeg var innom et par ganger tidlig på dagen, og fikk bare med meg en liten del av maratonhappeningen (kl 12:00 - 20:00).

Disse artistene var med: Alastair MacLennan (Nord-Irland), Dominic Thorpe (Irland), Yingmei Duan (Tyskland)
BBB Johannes Deimling (Tyskland), Arti Grabowski (Polen), Liv Reidun Brakstad (Norge)
Gøril Wallin (Norge PAB), Gillian Carson (Norge PAB), Jørgen Knudsen (Norge PAB) og Benedicte Leinan Clementsen (Norge PAB)

Sterkest inntrykk gjorde BBB Johannes Deimling, som skapte en slags desperat ro i en celle der gulvet var dekket av mel, og Alastair MacLennan med sin ekstremt langsomme vandring, med hodet i bur og noen skremmende og blodige organer som rekvisitter. Det var den reneste mørke middelalder der en stund.

Jeg takker også for at jeg kunne kvitte meg med en byrde, ved å skrive den ned på et ark, og putte den i en konvolutt. Åket mitt ble umiddelbart støpt ned i en form av Gøril Wallin, og borte er det! Herlig!

Jeg har ikke sett så veldig mye performance i mitt liv, men jeg har bare opplevd kunstnere, som har vært i rolle hele tiden under forestillingen, uansett hvor lenge de har holdt på. I fengslet i går var det faktisk et par stykker, som pratet villig vekk og vinket til kjentfolk! Det ødela muligheten for magiske opplevelser for meg, men det var kanskje en del av uttrykket? Eller?

No comments: