Saturday, March 24, 2012

Sci-fi lieder fra NordsjøenTorsdag ble årets første konsert i Ny Musikk avholdt i Bergen, denne gangen i Korskirken.

De nøyde seg som vanlig ikke med noe mindre enn en dobbeltkonsert.

Først ut var Sanae Yoshida (piano) og Stine Janvin Motland (vokal), som framførte "AdUndas - SiFi lieder fra Nordsjøen for stemme og piano" av Øyvind Mæland..
Teksten er basert på Øyvind Rimbereids "Solaris korrigert", som jo er et fantastisk diktverk, i et eget blandingsspråk.
Rimbereids tekst fungerte fint i denne komposisjonen også, og store deler av tekstmaterialet ble projisert på kirkeveggen, bak den suverene vokalisten Motland!
Hun er forøvrig tilbake i Bergen under festspillene, i Maja Ratkjes konsertserie "Voices that matter".

En ekstra spiss på denne delen av konserten, ble satt av at den foregikk akkurat samtidig som at Øyvind Rimbereid ikke fikk Nordis Råds Litteraturpris for "Jimmen"!

Andre konsert var ved Karen Hellqvist (fiolin) og Heloisa Amaral (piano). De spilte verker av Luciano Berio ("Sequenza" VIII", solo fiolin), Helmut Lachenmann ("Kinderspiel", solo piano) og Iannis Xenakis ("Dikhtas" - fiolin og piano). I akkurat mine ører lød Xenakis best, sannsynligvis for at det var mest tilgjengelig. Der har dere meg!

Korskirken i Bergen ligger i et strøk der det holder til en del slitne folk. Under denne siste konserten var det imidlertid ganske fin stemning på gaten utenfor, med tildels lystig sang, og kirken er ikke bedre isolert enn at dette hørtes godt. Vanligvis kan jeg irritere vettet av meg når konserter forstyrres, men det passet ganske bra til musikken denne kvelden. Avtalt spill?

Lachenmann har jo vært spilt i Bergen før ser jeg (her og her), og jeg hadde vel ikke så veldig mye fornuftig å si de gangene heller!

No comments: