Wednesday, February 01, 2012

Å skrive om litteratur og musikk

De få stedene gårsdagens arrangement i regi av Norsk Forfattersentrum Vestlandet var annonsert, ble det lokket med «Lyrikk vs Musikk».
At første kommentar jeg hørte fra bordet bak meg etter arrangementet var «Her vakkje det mykkje lyrikk» var kanskje ikke så rart, da samtalen Pedro Carmona-Alvarez ledet, mellom litteraturkritiker og oversetter Preben Jordal, og musikkanmelder og bladfyk (ENO) Erik Kydland, dreide seg om det å skrive om musikk og litteratur (med hovedvekt på anmelderi).

Det ble mye snakk om sjangeroverskridende ENO (som ikke anmelder plater!) som møteplass for glødende musikkskribenter, og gamle norske musikkblader, som Puls, Beat og Nye Takter, ble trukket fram med positivt fortegn. I dagspressen i dag preges musikkomtalene av anekdotisk («husker når jeg handlet min første skive hos Roger på hjørnet») og småslapp terningkasting på liten plass.

Det ble mest musikkprat, men la oss slå fast at litteraturanmeldelser er mer arbeidskrevende og mindre anekdotiske. Det er enighet i Norges anmelderkorps (og blant forfatterne!) om at man skal være forholdsvis grei, og helst veldig grei med debutanter. Jordal, som visstnok går for å være ganske så surmaget, og lever godt med det, påpekte at nye forfattere ikke bare er skjøre kunstnertyper, men er del av en større pengemaskin, og omgitt av støttespillere.

Møteleder prøvde å få Kydland til å kommentere musikkskriveriene i bloggosfæren, men han unngikk det temaet.

Om noen lesere har tips om norske blogger (eller andre nettsteder) med glødende forfattere, som skriver lesverdige tekster utover «Sjekk denne nye platen! Bra!» (virker litt kjent den der!), kommenter gjerne under her.

Praten i Logen Bar var fin den, ledig og godt ledet av Carmona-Alvarez, og vi fikk en liten dose sladder om drita fulle anmeldere, som skrev ganske friskt om konserter de hadde «vært til stede på» også, samt litt fnising av lokale «eksperter». Ingen navn nevnes her, selvsagt.

2 comments:

StreetArtNews said...

Preben surmaget... hehe, han er det, men det leder også til mange interessante samtaler :)

Svenn said...

Han virket å være enig i karakteristikken :-)