Sunday, January 22, 2012

Av gårde med Avgarde

Avgarde arrangerte lydkunstfestival på Troldhaugen søndag (22. januar).
Jeg fikk ikke med meg hele (de begynte kl 09:00!), men nok til å kunne si jippi!

Det var fine solokonserter med fiolinist Nils Økland ("Litt ekstra gruff"), organist Sigbjørn Apeland ("Hvem er det som tramper på mitt orgel") og trommis Øyvind Skarbø ("An Garde"), før de samlet seg i supertrioen 1982 ("Et realt grepatak"). Apeland var den eneste som fikk æren av å framføre sin solokonsert i Edvard Griegs ærverdige villa, og jeg kan vel avsløre at det var han selv som trampet i sitt orgel, så blomstervasene dirret.

I samme villa var det en lydinstallasjon laget av Ruben Sverre Gjertsen, Sigurd Fischer Olsen og Morten Eide Pedersen, som fungerte godt i det game huset, med lydkilder i kjellertrapper og krinkelkroker.

Verst var det nok for komponist Knut Vaage, som var plassert i en komponisthytte, som minnet mistenkelig om et partytelt, og var nesten uten mat og drikke (for å vise hvor vanskelig kunstnere har det nå for tiden). Her satt han hele dagen, iført varmedress, for å komponere et stykke, som ble framført som avslutning på festivalen, med trioen 1982 og folk fra Bergen Impro Storband (husker kun navnene til John Hegre og Bjørnar Habbestad). Vaage dirigerte med myndig hånd, musikere som var plassert rundt i hele restauranten på Troldhaugen.

En suveren dag på Troldhaugen, og grønnsaksuppen i restauranten var konge den også!
Flere bilder på Flickr.

PS Jeg har leita rundt på nettet for å sjekke om det er hold i Øyvind Skarbøs påstand om at Edvard Grieg ikke bare spilte orgel i Ole Bulls begravelse, men at han også spilte trommer i bluesbandet som underholdt når Ole Bull giftet seg! Finner ingenting om dette.

No comments: