Tuesday, August 23, 2011

Dokumentar om Brian Eno


"Brian Eno 1971 - 1977. The man who fell to earth" (2011) påstås å være den første dokumentarfilmen om Eno! Her den da i alle fall, godt over to timer lang, og med fokus på årene 1971 - 1977.
Det tegnes et fasinerende bilde av "ikke-musikeren", som kom inn i rocken med Roxy Music, og stjal mye av oppmerksomheten fra låtskriver og vokalist Brian Ferry, ble senere kjent som en talsmann for minimalismen og ambient musikk, samarbeidet med bl.a. Robert Fripp, Cluster og ikke minst David Bowie og startet labelen Obscure, som gjennom ti utgivelser maktet å få avantgardister som Gavin Bryars, Harold Budd og David Toop solgt gjennom kommersielle kanaler.

Det brukes heldigvis (og selvsagt!) tid på Enos fantastiske "pop"album fra denne perioden "Here come the warm jets" (1973), "Taking Tiger Mountain" (1974), "Another green world" (1975) og "Before and after science" (1977). Mange holder en knapp på "Another green world" som mesterverket, jeg greier ikke bestemme meg. De må på pallen alle sammen.

Eno portretteres gjennom musikkjournalister, biografer og musikere (og det er mye prat og litt lite musikk her), men det er tydelig at han ikke har samarbeidet om dette prosjektet, og det er synd å måtte meddele at en så veltalende artist kun prater sånn ca 8 sekunder totalt.

Vel verdt å se. Jeg lånte den på musikkbiblioteket i Bergen.

No comments: