Wednesday, March 09, 2011

Bill Bruford

Bill Bruford har etter 40 år i trommebransjen sluttet å tromme i offentlighet (1. januar 2009!) og skrevet sin biografi "Bill Bruford The Autobiography" (Jawbone 2009). Jeg må vel innrømme at bortsett fra King Crimson, så har jeg ikke hatt noe veldig godt forhold til de andre bandene han er kjent fra, som Yes, Genesis, UK, Earthworks, uten at det spiller noen stor rolle for lesingen.
Bruford får sagt mye om å være musiker på veien og i studio, spille i band med tildels store personlige og sosiale utfordringer og  være mye vekke fra familien. Han har like godt delt inn boka i kapitler oppkalt etter de vanligste spørsmålene han har fått, som f.eks "Yes, but what do you do in the daytime?", "What´s it like working with Robert Fripp?" og "Do you like doing interviews?".

For en norsk leser er det jo morsomt å se for seg Bruford på vinterturné (uten vinterdekk) i Norge i 1974 med Gong, som han også har hatt den, tydeligvis tvilsomme, ære å spille med. Han beskriver bandet som en "traveling misunderstanding". Sjokkerende er det også å lese at to av medlemmene i Earthworks tydeligvis sloss med skarpe kjøkkenredskaper på Studensenteret i Bergen under Nattjazz i 1988.
Noen  lesere av bloggen  som var der, og kan komme med detaljer?
Bruford har spilt med gitarist Ralph Towner også, og det røpes at han var stuptrøtt med jet-lag under alle innspillingene for ECM i Oslo. (Vennligst ingen kommentarer om at det høres sånn ut også).

Dette er en ganske fin musikerbiografi med nok moro, men Bill Bruford virker innerst inne å være en alvorskar, som helst ser at verden ikke oversvømmes med lettvint musikk, og som ikke har med mange ville partyscener i boka, om du har preferanser i den retningen.

No comments: