Wednesday, February 16, 2011

The Blue Moment

"Kind of blue" er vel det jazzalbumet som finnes oftest hos folk, som egentlig ikke hører på jazz, og som de fleste jazzfans har minst en utgave av. Den ble utgitt i 1959 med Miles Davis, John Coltrane, Cannonball Adderley, Wynton Kelly, Paul Chambers, Jimmy Cobb og Bill Evans.

Boka "The Blue Moment" av Richard Williams (Faber & Faber 2009) handler om Miles veg frem til "Kind of Blue" og den modale jazzen (møter med Gil Evans og George Russell), og ikke minst den påvirkningen platen har hatt senere. Vi følger noen av musikerne i egne karrierer (Coltrane og Evans) og sporene av "Kind of Blue" i minimalismen (Terry Riley med flere), soul, disco, funk, rock (Velvet Underground og Soft Machine) og Acid Jazz (Ronny Jordan). Nå må det innrømmes at for akkurat denne leseren så er det ikke alltid så lett å se sammenhengen, for forfatteren sporer ganske langt av innimellom, men du greier det sikkert!
Det er uansett underholdende og godt skrevet, og til slutt ender vi opp i kjente landskap med ECM og Rune Grammofon også. Les´an da vel.

No comments: