Friday, January 28, 2011

No Pussyfooting og Evening Star

Det har gått tregt med Klassiker-serien min, men her kommer to album på rappet!
Brian Eno fra Roxy Music og Robert Fripp fra King Crimson fant hverandre, og laget to duoplater på 70-tallet. Det er tidlig ambient, og tidlig Frippertronics, med gitarsoloer av Fripp, behandlet på beste måte av Eno med (som det skrevet står) "2 Modified Revox A77 Tape Recorders" på "No Pussyfooting" og "Loops and Synthesizer" på "Evening Star".

"No pussyfooting" kom i 1973, men de to låtene på platen er innspilt med nesten ett års mellomrom. "The heavenly music corporation" har navnet sitt fra ett merke marijuanasigaretter ("Heavenly Music"), som nevnes i Philip K. Dicks bok "The man in the high castle" (som jeg leser omigjen akkurat nå, helt tilfeldig), og "Swastika girls" er inspirert av et bilde fra et pornoblad Eno "fant i studio". Sånn er godt å vite. (Jeg fant opplysningene i David Sheppards bok "On some faraway beach").

Jeg merker på slitasjen på vinylen, at det er førstesiden på "Evening Star" (1975) jeg har spilt mest, og det skyldes nok at jeg syntes de to låtene "Evening Star" og "Evensong" var overjordisk vakre. Det er de fortsatt.
På denne platen får vi enda tre låter, der "Wind on Wind" er et utdrag av et stykke, som også finnes på Eno-albumet "Discreet Music", og "An index of metals", som strekker seg over hele side 2.

Og grunnen til at jeg fant frem disse to albumene, var at det ser ut til at det nå er et knall opptak å få, fra en konsert Fripp & Eno gjorde i Paris i 1975. Fortsatt bare filer, men det er planer om en CD-utgivelse i år.
Men så er spørsmålet, er det en bootleg, eller er det en offisiell utgivelse?

No comments: