Saturday, August 14, 2010

Rough Trade


Rough Trade er vel et navn som klinger ganske så bra i de fleste rockeører? De startet ut med band som Stiff Little Fingers, Cabaret Voltaire, Raincoats og The Smiths, og har de siste årene vært utgivere av bl.a. The Strokes, Belle & Sebastian, Sufjan Stevens, Arcade Fire og Antony and The Johnsons (se artistoversikt her).
Geoff Travis startet platebutikken Rough Trade i London i 1976, og senere kom plateselskapet i 1978. Historien om hvordan butikken og selskapet med fokus på post punk og alternativ rock utviklet seg fra et radikalt delingskollektiv (alle tjener det samme og alt skal diskuteres) til storbedrift, kan du lese i "Document and eyewitness. An intimate history of Rough Trade" av Neil Taylor (Orion 2010).

Boka er stort sett bygd opp av ferske intervjuer med Geoff Travis og mange (!) sentrale medarbeidere og noen musikere.
En av musikerne er Robert Wyatt, som havnet på selskapet etter å ha følt seg elendig behandlet av Virgin. Wyatt presiserer at Richard Branson ikke var en ond person, men en "straight-down-the-line-neo-Con capitalist". På Rough Trade ble han derimot storveis behandlet, og mottatt på beste måte av andre artister på selskapet også. Han samarbeidet med bl.a. Scritti Politti og Raincoats, og det er jo mulig han jobbet litt med Scritti Politti pga at Alfie mente det var super musikk å kna brøddeig til (The Sweetest Girl)!

Selv om det etter min smak er i overkant mye fokus på forretningsdriften, og jeg mister litt oversikt over alle personene som uttaler seg, så er det nok moro her til at jeg anbefaler innkjøp. Skal du sniklese intervjuene med Robert Wyatt, finner du dem i kapittel 6 (1980) og kapittel 8 (1982).

Litt Wyatt-nerderi: I et av intervjuene med Green Gartside fra Scritti, nevner han at han har laget film sammen med Robert Wyatt til en Cinema Action film kalt "So that you can live", om streikende gruvearbeidere i Wales (Lindsay Cooper er også med på musikksiden). Dette kunne jeg ikke huske å ha hørt om før, men sjekket opplysningene i Michael Kings "Wrong Movements. A Robert Wyatt history" (SAF 1994), og der står det svart på hvitt at filmen inneholder en "slow tempo performance of "Born Again Cretin"". Så fikk vi reklamert litt for den boka også.

No comments: