Tuesday, May 25, 2010

Blå beret, raud jord


Vidar Lehmann har deltatt i fredsbevarende FN-oppdrag som lege og offiser, siden 1966. Den nå pensjonerte overlegen på Haukeland Universitetssykehus, var på Gazastripen i 1966, i Sør-Libanon i 1978, Midt-Østen 1990-1991 og på Balkan i 1994-1995. Han har skrevet sine erindringer om dette i boka "Blå beret, raud jord. Feltlege i FN-teneste" (Spartacus 2010).
Uten store ord forteller han om innsatsen, om avdekking av tortur, grusomme krigsskader, jakt på kjernevåpen, avstanden mellom politisk ledelse og folkene i felten, byråkratiet i FN og om hvordan krigens faenskap går ut over uskyldige folk på ulikt vis. Den nøkterne stilen gjør historien sterk og troverdig.
Viktige momenter i boka er også privatlivet til de som reiser ut til urolige områder, påkjenningene for familien og ikke minst det å komme hjem igjen uten noe støtteapparat å snakke om.
En som er så elendig i geografi, og som ikke har lest godt nok om disse hendelsene før (som meg!), hadde vært hjulpet av et par kart, og kanskje noen lengre avsnitt innimellom.
Boka bør leses!

Bildet er fra Litterær Salong i The Bergen Resource Centre for International Development 20 mai, hvor journalist Elisabeth Eide intervjuet Lehmann.

No comments: