Wednesday, March 17, 2010

The Ballad of Britain


Inspirert av Cecil Sharp og Alan Lomax, som samlet folkemusikk og blues i henholdsvis England og USA, bestemte Will Hodgkinson seg for å jakte på Storbritannias musikalske sjel. Utstyrt med bærbart innspillingsutstyr og en temmelig nedslitt bil drog han rundt i regnværet, på jakt etter folkemusikken.
Dette er beskrevet i boka "The Ballad of Britain. How Music Captured the Soul of a Nation" (Portico 2009). Her er det morrisdansere og gamle hippier, festivaler i gjørma på landsbygda og besøk hos støyfantaster i Sheffield. Hodgkinson får besøkt en del kjentfolk også, og vi treffer bl.a. Pete Townsend, Richard Hawley og Norma Waterson og Martin Carthy.
Det er en strevsom tur for Hodgkinson, men avslappende lesing for oss, for historien er blandet opp med tørrvittige betraktninger fra intervjuer og intervjuobjekter.
Her påstås det bl.a. at alle i Liverpool liker Pink Floyd og at "Rehab" av Amy Winehouse er en brilliant folkesang, og om gothere heter det "I´ve always liked goths for the fact that they stand for absolutely nothing whatsoever beyond being pale and misunderstood".
Det er bra lesing dette, og se også etter "Guitar Man", der samme forfatter lærer seg å spille gitar.

Noen av innspillingene fra bilturen er gitt ut på CD, så du kan sjekke ut selv hvordan den musikalske sjela høres ut der borte.

No comments: