Sunday, February 14, 2010

Litt for pen

Musikk er mer enn lyd! Dette mener jeg musikere og arrangører hadde tjent på å tenke mer på, men jeg stusset litt på et avsnitt i Bergens Tidenes anmeldelse av Harmoniens konsert torsdag (papiravisen 13. februar). På nevnte konsert spilte Ellen Ugelvik klaver i et krevende verk av samtidskomponist Helmut Lachenmann. Etter at anmelderen har påpekt at verket krever at man bør prøve å sitte der i streng konsentrasjon for å få utbytte av det, kommer det noe senere: "Med en vakker kvinnelig pianist som knipser på strengene, stryker røde plastkopper over tangentene og som dasker i flygelet med håndflatene og med hammer er det umulig å koble ut synsinntrykkene. Et visuelt inntrykk som tar mye oppmerksomhet er neppe i komponistens ånd".
Da blir det vel færre vakre musikere innen samtidsmusikken framover, mens Ellen Ugelvik sannsynligvis tas vel imot i boogie woogie kretser.

2 comments:

Hege F. said...

Meniallverden, det må vel gå an å late att auene og lytte, om ein finn det visuelle forstyrrande?

Trobl said...

Ellen Ugelvik ruler! Og ja, hun er kanskje verdens mest sexy pianist, men det er helt uproblematisk :-)
Jeg hørte henne med et japansk program for noen år siden, da fikk jeg assosiasjoner til Eva Knardal da hun spilte Bartok i Harmonien for mange år siden; det er litt vanskelig å si dette, men jeg lar det stå til: det hun gjorde var også sexy!