Thursday, January 28, 2010

Jaga Jazzist


Kommer det ikke ut for mange bra plater i Norge for tiden? Jeg rekker ikke fordøye den ene, før den andre kommer. Så langt har vi vært innom de nye utgivelsene til Motorpsycho og Shining, og her kommer Jaga Jazzist med "One-armed bandit" (2010). Prog-ordet må brukes igjen, for det lukter godt av prog her, noe bandet fleiper med i tittelen på spor 6 "Prognissekongen". Om den låten sier Lars Horntveth til National Post (23. januar): "There's six or seven time changes in that song, and it's almost impossible to play the piano and guitar stuff. But then of course, we don't want to make wanky progrock music; we want to make catchy music".
Det er spor av annet enn prog også. Patrick Lindgren i Göteborgsposten påstår 27. januar at han finner "Influenser som Steve Reich, Soft Machine/Robert Wyatt, Tortoise og Squarepusher" (og la meg ta med Phillip Glass og Terry Riley), men det høres egentlig bare ut som Jaga Jazzist, og vær så artig og definer det den som vil.
Jeg stormlytta gjennom de forrige albumene ("A livingroom hush" (2001), "The Stix" (2002) og "What we must" (2005)) i kveld, og alle er forskjellige, alle høres ut som Jaga Jazzist og alle anbefales herved. "One-armed bandit" er kanskje den av utgivelsene, som er i best humør.

Det er litt av en gjeng dette, og sannsynligvis et dyrt band å drive. Moldejazz og Øyafestivalen har bidratt til at platen kunne realiseres. På hjemmesiden til bandet oppgis følgende medlemmer:
Mathias Eick – Trumpet, upright bass, keyboards + vibraphone
Marcus Forsgren – Guitars + effects
Even Ormestad – Bass + keyboards
Andreas Mjøs – Vibraphone, guitars, drums + electronics
Line Horntveth – Tuba + percussion
Martin Horntveth – Drums + drum-machines
Lars Horntveth – Tenor sax, bass-clarinet, guitars + keyboards
Øystein Moen – Keyboards
Erik Johannessen - Trombone + percussion
Men vi slenger vel på den nye gitaristen Stian Westerhus også, for godt mål.

Coverdesign: Yokoland.

Er du samler av The Thing, så må du også ha denne platen! De får lov til å åpne spillebulen med en 23 sekunders introduksjon, før den fantastiske tittellåten ruller i gang.

3 comments:

Anonymous said...

Mojo gir platen fire stjerner i februarnummeret og skriver bl.a.: "Prognisse swaggers with dancing guitar themes, som flamboyant unison passages and i killer tuba solo from Line Horntveth". H

Svenn said...

They got their mojo working.

Anonymous said...

- but it just won't work on them? H