Tuesday, November 03, 2009

Unseen Academicals


Med to år siden forrige Discworld bok ("Making Money") og ett år siden forrige roman for yngre lesere (meg inkludert) ("Nation") er Terry Pratchett i butikkene igjen med Discworld-romanen "Unseen Academicals" (Doubleday 2009). På vanlig Discworld-vis tar Pratchett et jordisk fenomen og plasserer det i et magisk og fantastisk univers, nemlig skiveverdenen Discworld.
Det har tidligere vært bl.a. bankvesen, film, rock og religion, men denne gangen er det fotball som er i fokus, med de storrøykende, storetende trollmennene i hovedrollene. Hovedstaden går som vanlig amok, og hjemmelaget vårt går på banen med det taktiske geniet Mr. Nutt som sjef. Nutt er en orc, selve urvoldsomheten i verden, men på skiveverdenen godtas selvsagt han til slutt også, på samme måte som varulver og vampyrer. Det skulle bare mangle.
Det er høy humrefaktor gjennom det meste av boken (inkludert et par skikkelige latterutbrudd), og selv gamle figurer fra Discworld, som den mest surrete trollmann av alle, Rincewind og min hurtigmathelt CMOT Dibbler (billige rotter på pinne, "And that´s cuttin´my own throat") dukker opp.

Sir Terry Pratchett er preget av tidlig Alzheimer, men ikke boka. Se intervju i Telegraph. Håper han rekker flere!

No comments: