Saturday, November 28, 2009

Terje Rypdal: Odyssey


Som dagens klassiker får dere Terje Rypdals "Odyssey" (ECM), en dobbel LP fra 1975. Bandet består av Terje Rypdal (gitar, sopran saksofon og string ensemble (!)), Torbjørn Sunde (trombone), Brynjulf Blix (orgel), Sveinung Hovensjø (bass) og Svein Christiansen (trommer). Manfred Eicher og Jan Erik Kongshaug er involvert,som vanlig på ECM, og omslagsbildet er tatt av Giuseppe Pino.
Jeg hadde likt lyden av Rypdal før jeg kjøpte denne også (sammen med Jan Garbarek, i bandet Dream og på soloplata "Bleak house"), men falt momentant for denne doble LPen med den tunge stødige bassen til Hovensjø og den flotte trombonen til Sunde. Det er nesten litt Pink Floyd ("Atom Heart Mother" kanskje) noen steder her, men det hele er selvsagt preget av den glassklare gitaren til sjefen sjøl.
Jeg er tydeligvis litt påvirket av alt snakket om den kjølige nordiske ECM musikken, og ser nesten isbreene kalve når denne musikken står på. Det er ikke mye varm blues i gitarspillet til Rypdal, som om det skulle gjøre noe.
Det ser ut til at det er vanskelig å skaffe denne utgivelsen i fysisk format! Den har vært på CD selvsagt, men da uten det lengste kuttet "Rolling Stone" (24 minutter), og (skrekk og gru) selv på iTunes og eMusic mangler denne låten. Dårlig gjort.

No comments: