Monday, August 10, 2009

Nocturnes

Forrige uke var min siste ferieuke. Da sullet jeg litt rundt i heimen for meg selv, og fikk de underligste ideer. For ørtende gang tenkte jeg at nå, NÅ!, skulle det kastes bøker, og heretter kun kjøpes det man absolutt må ha. Det endte med at jeg leste i gamle bøker, og i dag gikk det plutselig en bestilling til Amazon. Akk, svake mennesker!
En av bøkene som snart bidrar til et enda mer overfylt hus, er Kazuo Ishiguros "Nocturnes". Jeg var veldig begeistret for de første bøkene til Ishiguro, men har falt av lasset etter hvert. I sommer leste jeg en artikkel av Magnus Eriksson i Svenska Dagbladet ("Charmerande musikaliskt mellanspel"), der han skryter av "Nocturnes", som er en novellesamling, og han mener å kunne finne henvisninger til prog- og Canterburyartister.

Eriksson er helt tydelig en fan av Robert Wyatt, og vi tar selvsagt med et vakkert avsnitt fra hans artikkel: "Kazuo Ishiguro låter sina gestalter resa en mur mellan den klassiska populärmusiken och sin egen tids rockmusik. För egen del ser jag en linje inte bara mellan Charles Mingus och Robert Wyatt utan även mellan Sinatras 50-talsinspelningar och Wyatts versioner av kommunistiska kampsånger och popdängor som ”I’m a Believer” och ”Yesterday Man”. Personligheten och visionen möts i ett uttryck, format i den ”weariness” som Kazuo Ishiguro så fint frilägger i bilden av Tony Gardner, croonern. Men det är ingen kritik av Ishiguro. Tvärtom, han hjälper mig att se detta."

Liker jeg boka, så kommer det kanskje mer om den i akkurat denne bloggen.

No comments: