Saturday, August 29, 2009

Rain Gods


James Lee Burke gir seg ikke. Dave Robicheaux, politimann, detektiv og fyllefant i den lengste av Burkes serier, er denne gang byttet ut med sheriff Hackberry Holland, og vi befinner oss i Texas i stedet for Iberia og New Orleans. Nå var jo Robichaux i Montana i forrige bok ("Swan peak"), så Burke trenger vel noen turer vekk for inspirasjon. Jeg har også lest noen av Burkes bøker om en slektnig av Hackberry, nemlig Billy Bob Holland (eks "Bitterroot"). Under lesing av "Rain Gods" greide jeg mer å frigjøre meg fra bildene av Dave Robicheaux, som har dannet seg under lesing av de bøkene, enn hva tilfellet var i historiene om Billy Bob.
Og hva skjer i denne boken? Det er narkosmugling, prostitusjon, folk som havner i trøbbel ved tilfeldigheter,fyll og faenskap, noen ikke så veldig smarte skurker, men også den rene skjære ondskap i menneskeskikkelser.
Burke er alltid verdt å lese, det er er fortsatt fin dialog, fin rytme i fortellingen og fine naturskildringer, men storyen virker bygd opp etter et skjema vi har vært gjennom før (noe som selvsagt ikke er en bombe når det snakkes om krimlitteratur). Her tok jeg meg i tillegg flere ganger i å tenke på Cormac McCarthys "No country for old men", og den bør man jo unngå å bli sammenlignet med, om man ikke vil bli nummer to.
Men alt i alt: Les denne, og les tidligere bøker av James Lee Burke.

Hackberry Holland var med i en av Burkes tidligste bøker også, nemlig "Lay down my sword and shield" fra 1971.

No comments: