Thursday, April 23, 2009

I jungelens vold


På verdens bokdag slår jeg et slag for den tilfeldige boka, dvs den du plukker opp i full fart uten annet mål enn å ha noe å lese på akkurat nå. Favorittforfattere og favorittsjangere glemmer vi i dag. Nå fikk jeg jo akkurat denne til jul da, men den har blitt liggende, så dere kjøper dette tilfeldig-argumentet mitt uten å mukke.
Svenske Eric Lundqvist jobbet med skogsdrift på Borneo på 1930-tallet, og skrev sin historie om dette i boka "I jungelens vold" (Gyldendal 1954) (originaltittel: "Djungeltagen"). For å sitere fra forfatterens forord, så handler det om "litt arbeid, litt eventyr, litt jakt, litt mann og kvinne, noen tanker"!
Å kalle arbeidet som beskrives her for "litt arbeid" er en sterk forskjønning (vi snakker om nedsaging av trestammer på flere tonn med håndmakt), noe som kommer tydelig fram i selve historien. Boka lukter vel litt mer enn en anelse røverhistorie, men den er aktuell fortsatt! Vi ramser opp tema som utarming av regnskogen, tvilsomme holdninger til rase, sexisme, prostitusjon, elendige forhold for arbeiderne og mere til. Den er utstyrt med noen svart hvitt bilder også, bl.a. av "den fortryllende malai-piken Sari, som forfatteren senere giftet seg med". Fin lesing.

4 comments:

pnk said...

Etter omslaget å dømme ville det vært naturlig å slutte at denne boken stammer fra en tid da det var naturlig å si neger!! Nærmer vi oss denne fra den etnosentriske begrepsverden ville den sansynligvis vært en klassiker for å bevare segregerte samfunn!!
Noen har jernkrage, andre pisk!!!

Lisa said...

det er boken sin ja.

Anonymous said...

Nå venter vi spent på evalueringen av "Neger-Eros: ethnologische Studien über das Sexualleben bei Negern / Bryk, Felix. - Berlin: Weber1s Verlag, 1928. - VIII, 146 s." (Finnes ved UHS, Mag314, Kc 1301).

Svenn said...

Ønsker'n til neste jul