Monday, April 13, 2009

Elskerinnene (fra påskelektyren 2009)


En fredelig ettermiddag på Kafe Henrik ble jeg oppfordret til å lese Elfriede Jelinek, og særlig boka "Elskerinnene" (Gyldendal 2006). Den ble følgelig med på påsketuren, og lest med skrekkblandet fryd. Enkelt oppsummert så dreier det seg om to fabrikkjenter på en fabrikk der de syr undertøy, i et eller annet trangt østerriksk dalføre. Disse damene skal ha seg mannfolk og stifte familie, koste hva det koste vil. En av dem satser på en litt dustete lubben kar, som skal arve farens forretning, den andre på en utrolig pen (og dum) fyllik av en skogsarbeider. Det kjempes mot rivalinner og svigerfamilier med egne agendaer, men unger blir det til slutt. Tilsynelatende går det vel bra for den ene, som får hus og forretning, og lukt til helvete med den andre som ender opp med horeri, og blir en fallen kvinne på alle måter.
Dette skal være Jelineks lettest tilgjengelige bok. Setningene er korte, helt uten store bokstaver, og språket er banalt og repeterende. Det gir en merkelig rytme i teksten, og det hele blir klaustrofobisk og trykkende. Så mye faenskap er det lenge siden jeg har vært borti gitt, og det er ikke mye solskinn og glede å spore hverken i parforhold og kjønnsrollemønster, eller i bygdesamfunnet ellers her. Boka ble skrevet i 1975, og i oversetterens etterord hevder han at den har mistet noe av sin aktualitet. Vi kan jo bare håpe.
Dette var påskeboka si. Bra!

3 comments:

Kjersti said...

Googlet litt rundt etter noe stoff til et Jelinekforedrag jeg skal holde på fredag, og kom over din glimrende lesning av Elskerinnene:) Kopierer den rett inn i manuskriptet. Hvis du vil prøve deg på noe umulig-og-helt-utrolig-klaustrofobisk Jelinek kan jeg anbefale "Lyst", mer aggresivt blir det ikke.

Svenn said...

Du får det jo til å høres fristende ut da!

Kjersti said...

Men det er i så fall på eget ansvar, vil jeg bare si.