Wednesday, March 04, 2009

Dr Munks Popleksikon


En av bøkene som fikk litt for lite oppmerksomhet i fjor var Ragnar Hovlands "Dr Munks Popleksikon" (Samlaget 2008). Dette er rett og slett en tørrvittig gjennomgang av Hovlands platesamling, og befriende fritt for mange av de obligatoriske utgivelsene som dukker opp på "best of"-lister og århundrets plater.
Platesamlingen ligner litt på min selvsagt, og mange av Hovlands favoritter har vi vært innom i bloggen også, som Bonzo Dog Band, Incredible String Band, Richard Thompson og Nico. Innimellom platebeskrivelsene dukker det opp korte kapittel om viktige tema, som lange gitarsoloer og "Verdas viktigaste spørsmål: Eller: Kven spelte eigentleg munnspel på "My Boy Lollipop"?
Mange av de som ikke har fått egne avsnitt er listet opp bak i boka, som en slags beklagelse. Siden jeg kjenner meg veldig godt hjemme i denne samlingen stusser jeg egentlig bare på en ting: John Cale nevnes kun i forbindelse med Velvet Underground, og solokarrieren avskrives med noe som knapt er en bisetning! Litt pussig.

Robert Wyatt er med også, og det heter "Alle platene hans kan trygt investerast i, og på dagar då du ikkje heilt veit kva du skal finne på å spele, så kan du alltid spele Robert Wyatt. Og så er i allefall ikkje den dagen heilt bortkasta".

1 comment:

Anonymous said...

Har boka,men sjølvsagt manglar det noko når ein ikkje har gitt større plass te John Cale.Hugs han er den første av dei nye gitarkamaratane.Allereie på åttitalet avslutta han jamnleg med si eiga tolking av "Hallelujah".Denne kan høyrast på det fantastiske solopiano/gitar -albumet "Fragments of a rainy season".Her høyrest også ei tilsvarande sterk tolking av "Heartbreak hotel",ei anna signaturtolking frå Cale.Me må få oppmode lesarane om at ein framifrå Dvd av desse konsertane kan kjøpast og!!