Wednesday, November 26, 2008

Eiendomsrett

Lørdag morgen hørte jeg tilfeldigvis et innslag på radio (Verdibørsen?) om Gudrun Lid Sæther og et dikt hun har skrevet, som heter "Ikkje Dytt". Dette er et dikt som mange tydeligvis liker, og kjenner seg igjen i, og det var veldig flott å høre henne lese diktet på radioen. Det har ført til at det er brukt av organisasjoner og privatpersoner, ikke minst i blogger. Dette er selvsagt helt vanlig. Nettbrukere poster det de liker (og misliker) for å dele, skryte og syte over, uten tanke på opphavsrett mm. Sæther er en av opphavsdamene der ute, som rett og slett ikke finner seg i dette! Diktet betyr mye for henne, det har utspring i veldig triste hendelser og ikke minst kanskje, folk har en tendens til å gjengi det feilaktig, så hun googler og søker og ber alle forbryterne om å fjerne og/eller betale for bruk av diktet (Google forfatter og dikttittel, og se selv).
Jeg er ikke så sikker på hvor "lurt" det er, og tiden har nok gått fra den som vil styre alt selv, men det var en tankevekker, og selvsagt lettere å heie på Gudrun Lid Sæther enn et plateselskap som syns at alle skal kjøpe den neste artisten de har stylet opp.
Men hvor skurkeaktig er vi? Jeg har selv postet dikt (bl.a. av Robert Creely og Ivor Cutler) utelukkende ut fra den edle tanke (krmt)om at det hadde vært fint om flere fant disse kunstnerne, og gjerne brukte penger på produktene deres. Hva med sangtekster, plateomslag, lydsnutter? Et dikt fra en diktsamling, er ikke det greit som en referanse, om man skryter av (eller slakter boka?).
Så mange spørsmål, så få svar og sånn en vanskelig opphavsrett.

I Dagbladet i går (papiravisen!) skrev Jan Omdahl om pirater på nettet, under tittelen "Piratene fornyer kapitalismen", og viser til boka "The pirate's dilemma. How Youth culture reinvented capitalism." av Matt Mason. (Der er den på nett i nesten samme versjon også gitt). Boka kan lastes ned gratis, eller du kan betale det du vil. I følge Omdahl, sier Mason "Nedlasting bidrar til å spre kunnskap om meg og boka. Det gir meg flere jobber som foredragsholder og konsulent, som uansett er det jeg tjener mest av pengene mine på". Noe å stjele til jul?

No comments: