Wednesday, October 29, 2008

Litt jeg har lest

Alt man lærer når man leser! Nå er det 25 % avslag på utenlandske blader i Narvesen igjen, så det er bare å snope mote, musikk, mat med mere. Jeg endte opp med siste nummer av svenske Sonic, og der har Emil Arvidson et morsomt stykke kalt "Maten är den nya musiken", der han spekulerer omkring det å være nerd, og skifte fra musikk til mat, siden alle nå får tak i all musikk på nettet uansett. Demokratiet har tatt over, så ingen kan være konge med den siste 12" av en eller annen obskur artist. Nå er det om å gjøre å kjenne de kuleste spisestedene heller. DJ'ene trenger ikke de koselige vinylene en gang pga et program som heter Serato. Serato gjør at du kan spille mp3-filer fra en laptop på to spesialpreparerte vinylplater.
Jeg skjønner kanskje ikke helt logikken, for samling av plater har jo aldri bare handlet om musikk vel? Det er vel fortsatt morsomt med en italiensk utgivelse av en rød Robert Wyatt singel, med "Chairman Mao" på en side, og ingenting på andre, selv om den finnes på CD og på nettsteder? Men kanskje det ikke er kult? Aaaaaaaah!

Dagbladet (papiravisen 29/10 2008) påstår at "Nå er musikk blitt gratis" pga en tjeneste kalt Spotify. Foreløpig gratis for inviterte tydeligvis, eller ca en hundrings i måneden for å slippe reklame, og bare gjennom streaming. Vi får no sjå ja.

Nok en gang kommer vi tilbake til Lasse Marhaugs verk "Ear Era" til Henie Onstad museum sitt jubileum. Jeg kom over en gammel artikkel fra Dagsavisen (papiravisen 5/4 2008), der det fokuseres på hvilke skatter man kan komme over i museet. Det er tonnevis med spolebånd med opptak av Reich, Stockhausen, Riley, Cage og ikke minst Soft Machine med Robert Wyatt fra 1971. Om det siste opptaket sier Lars Finborud: "Flere ganger i måneden kommer det mailer fra fans og samlere med spørsmål om opptakene fra konsertene i 1971 med britiske Soft Machine - bandet til Robert Wyatt". Om det var Robert Wyatts band kan nok diskuteres, men det er udiskutabelt at de som ønsker en kopi av opptaket bare kan glemme det. Her lånes ingenting bort, og ingenting selges, og Finborud sier "-Vi har ikke engang lov til å ta med båndene ut av huset". Ikke mas mer på mannen.

No comments: