Friday, July 25, 2008

Miracles of Life


Jeg er ikke noen storleser av biografier, men falt for fristelsen til å handle J.G.Ballards "Miracles of Life. Shanghai to Shepperton" (Fourth Estate 2008). Dette er en lettlest, og fasinerende bok fra science fiction forfatteren, som kanskje er mest kjent for sin tilnærmet selvbiografiske roman "Empire of the Sun" (filmatisert av Spielberg).
Ballard beskriver livet i Shanghai før og etter familien havnet i fangeleir under japanerne, og hjemkomst og kostskolegang i England. Han må ha vært en tøff 10 åring, og senere tenåring, slik som han bl.a. beskriver turer i og omkring Shanghai på egen hånd!
Vi får også innblikk i livet som forfatter og alenepappa for tre barn ("You are never alone with these three"), etter at konen døde tidlig. Det slo meg også under lesingen, at jeg knapt har sett noen i klare ordelag støtte amerikanernes dropping av atombomber over Japan før, men det gjør Ballard.
Kuriosa: Ballard satt i fangeleir med den senere bartebekledde skuespiller, som gestaltet Jason King!

2 comments:

Anonymous said...

Er det samme historien som ble filmet i "Empire of the Sun"? H

Svenn said...

Ja men den er ikke helt "autentisk". Han forteller i biografien at han valgte å utelate foreldrene sine bl.a., slik at han i film og roman er en helt ensom liten gutt.