Sunday, June 08, 2008

31 år på gress

Så har jeg endelig fått lest Arild Stavrums "31 år på gress" (Forlaget Oktober 2008). Denne handler ikke om reggae og røyking, men er årets norske fotballroman. Den handler selvsagt heller ikke om Arild Stavrum (selvsagt!), men mannen har vært mye i Molde og det er morsom lesing for en utflyttet moldenser. Her er litt av hvert for sunnmøringer og nordmøringer også, for boka er full av regelrett Molde-hets. Hva med beskrivelsen av de vakre fjellene, som en fengselsmur, og Molde som en luftegård, og at det er fælt å bo i Molde 51 uker av året, men så kommer jazzfestivalen, og da blir det enda verre. Morsomt!
Det er tilløp til alvorlige tema i boka også, som overivrige fedre og ødeleggende tvangstanker, men beholdningen for meg er beskrivelsen av fotballmiljøet, og småmorsomme og ondskapsfulle formuleringer om dette og hint. Å si at forholdet til en dame føltes unødvendig, som en treningskamp mot Træff i januar, er jo ikke pent.
Innimellom skinner det dessverre gjennom at forfatteren er nordmøring. Det påstås at moldenserne er bitre i sykehusstriden i fylket! Hørt på maken Stavrum, det er skivebom ja.
Ellers å kan det vel ikke være mulig at våre stolte fotballspillere drikker så mye øl, spiser så mye junk food, bedrar kameratene sine så ofte og finner på så mye barnslig bøll? Hva?

No comments: