Wednesday, February 27, 2008

Borealis Dag 1
Det ble en lang Borealis-aften i Logen på tirsdag. 5 timer i sal og kø er drøyt for en gammel mann, men det var kanskje verdt det.

Først ute var Ensemble Recherche med verker av Schönberg, Schwehr og festivalkomponist Spahlinger. Dette er samtidsmusikk jeg har litt problemer med å komme helt på innsiden av, og i ettertid greier jeg ikke helt skille verkene fra hverandre heller. Det var ekstremt mye pauserom i selve musikken, og mye var utrolig lavmelt framført. Egentlig var noe av dette ganske morsomt, men du verden så seriøst det ser ut, og du vet det er samtidsmusikk når pianisten er like mye oppi flygelet, som på tangentene. Knirking i knær og ryggsøyler hos publikum skapte endel dynamikk tross alt.

Neste økt var det Nils Økland Ensemble som stod for (nederste bilde), med bestillingsverket Scordatura. Her var det mange feler gitt, stemt på diverse måter, og litt moro innimellom, særlig i en jeger-suite som kunne skremt elg på flat mark. Det var helt greit dette, men Sigbjørn Apelands trøorgel hørtes nesten ikke. Synd!

Men så folkens, kom Mike Patton og Stian Carstensen på scenen (øverste bilde). Patton var i storform med elektronisk støy og vokale øvelser i de fleste sjangere, fra metal-vræl til italiensk smørsanger, og Stian Carstensen spiller sikkert på alt som er oppfunnet av instrumenter ("ladies and gentlemen: the banjo!"). Guttene så ut til å kose seg på scenen, og hele salen gliste med. Om du tror du trekkspill er daffe greier, så har du ikke sett Carstensen i aksjon. (OK OK, trekkspil er ganske daffe greier).

No comments: