Sunday, August 26, 2007

The Tin Roof Blowdown


James Lee Burkes 16. roman om Dave Robicheaux er i handelen, "The Tin Roof Blowdown" (Simon & Schuster, 2007). Det er bare å kaste seg over denne, og lese hele serien i tillegg. Bakteppet denne gangen er orkanen Katrina, og herjingene av New Orleans, men det stormer selvsagt på andre måter også. Her er psykopater, smuglerdiamanter, rasisme, håpløse sentrale styresmakter og annet fanteri i en salig blanding.
Noen kan kanskje synes at det blir vel lyrisk innimellom, men ikke jeg nei. Jeg syns at beskrivelsene av geografien, historien og naturen omkring New Orleans, er en viktig ingrediens i alle bøkene i denne serien. Se denne beskrivelsen av en hegre f.eks: "--a blue heron stood among the lily pads, pecking at insects on its wing, its slender lines like a haiku inside feathers" (s.296).
Nok en gang sikrer James Lee Burke seg gode anbefalinger i all verdens bibliotek. Dave Robicheaux skryter hemningsløst av tjenestene bibliotek kan yte, på tross av dårlige lønninger og vanskelige arbeidsforhold! Man må jo bare elske en sånn forfatter (og hans helt). "Then I used the most valuable and unlauded investigative resource in the United States, the lowly reference librarian. Their salaries are wretched and they receive credit for nothing" (s.354).

2 comments:

Anonymous said...

Skal se om vi ikke skal la James Lee Burk få oppdatere oss på hva som egentlig skjedde da Bush satt med foldete hender og ba om at nå må det ikke skje noe (v)ondt i verden selv om det meste han gjør minner mest om varslede "mord"! I den anledning kan jeg også få anbefale C Hiaasens " Stormy Weather" -Florida og Miami -swamp babies .Carl gir taktekkerne et ansikt og det glatte lag til nestekjærligheten i det am.samfunn med et smil!!!! pkn

Svenn said...

Å ja, Hiaasen er flott, og godt over på den mer burleske siden. Burke er tross en og annen tørrvittig dialog, en alvorskar. Og når det først blåser kan vi jo ta med Gert Nygårdshaugs "Alle orkaners mor" og Joseph Conrads "Taifun".