Saturday, August 25, 2007

Boktips

Det er ikke noen hemmelighet at romanen er kongen av bokverdenen, og at den gode fortellingen er kronen på romanens hode. Men selv i denne bloggen innses det at man kan fortelle på andre måter også, og i dag kommer det like godt to tips.
Den danske (arkitekten) og forfatteren Louis Jensen har kommet med boka "Hundrede helt & aldeles firkantede historier" (Gyldendal DK, 2007). Dette er en samling på 100 historier, som alle begynner med nummeret i rekka av historier, og er helt firkantet i formen (illustrert av Llilian Brögger). Tidligere har han kommet med "Hundrede historier", "Hundrede nye historier", "Hundrede splinternye historier", "Hundrede firkantede historier" (det blir vel 1000 til slutt). En av historiene er sånn (i boka er den helt firkantet):
"En fem hundrede og
enoghalvfemsindsty-
vende gang var der et
spejl,der spejlede alting
i hele verden,men når
det var kulsort nat, var
der en lille mand dybest
inde i spejlet,der råbte."
Kurt Johannessen: Eg er Ein Frosk (Zeth Forlag, 2007). I denne lille grønne boka, bygges setninger nitidig opp, og på hver eneste side får du begynnelsen repetert, sammen med noen nye ord. Historien til Kurt er egentlig på 20 linjer, og nest siste side gir deg hele historien. Det er som om frosken slipper en rekke froskeegg, som snor seg nedover siden. Benytt sjansen til å se utstillingen i Bergen Kunstmuseum også (står til 9/9), om du ikke har vært innom.

No comments: