Tuesday, August 28, 2007

Bruk penger på kultur

Tom Skjeklesæther har et innlegg om ulovlig fildeling og "gratis" nedlasting på "ABC Nyheter" i dag. Selv om vi ikke liker det, så har han vel et poeng eller to? Hvorfor er det greit å laste ned musikk fra nettet uten å betale? Sammenligningen med å hente en øl i butikken uten å betale, er vel ikke helt god, men hadde noen andre tatt 20 kasser øl og plassert dem i parken, der du tilfeldigvis visste at det gikk an å lete, så nærmer vi oss vel? Legger ved noen bevis på at denne bloggeren blakker seg på viktige saker! (Flere bevis her).
Kopisperrer, og all forsøk på fornuftig utnytting av produkter vi har betalt for, det er en helt annen sak. Da blir vi litt småsure her.

Bergenssingler og -EPer:
Blue Note plater:

5 comments:

Anonymous said...

Det slår meg når jeg ser alle platene dine at neppe alle er kjøpt ny. Regner med at en god del av de er kjøpt i diverse garasjesalg eller bruktbutikker. Sender du da en slant til utgiveren (eller artisten) eller lar du det være opp til den som solgte deg plata? Jeg tror personlig at fildeling fører til oppmerksomhet rundt artister som når ett større publikum på denne måten. Ikke finner du de hos platekjedene som har ett begrenset utvalg og ikke hører du de på radio.

B

Plateprateren said...

Jeg tror vel også at fildeling fører til mer oppmerksomhet rundt artistene. Men de blir jo ikke lettere å leve av musikk eller drive et lite plateselskap av oppmerksomhet alene. Syntes derfor musikkintresserte skyter seg selv litt i foten dersom de velger fildeling fremfor å kjøpe skivene. Og så får man jo ikke slike nydelige Blue Note-plater å henge opp på veggen...

Svenn said...

Oi, må nok innrømme at jeg ikke sendte 15 kr til Wayne Shorter, selv om jeg fant CDen for 59 på Kompaniet. En og annen bruktplate har jeg nok også ja, men videresalg av ærlig kjøpte fysiske gjenstander er vel lov? Selv om jeg elsker (ok, det er vel litt sterkt sagt) platene som objekter, så syns jeg det er helt suverent at det finnes en og annen fil også, og er enig i at momentet om oppmerksomhet underkjennes av bransjen. Heia youtube og myspace mm. det er vel ikek vanskelig å se at det lastes ned temmelig mye musikk ulovlig, som det ikke er så veldig vanskelig å få betalt for (rent praktktisk i allefall).

Anonymous said...

Når jeg sier oppmerksomhet rundt artisten mener jeg selvsagt at det i mange tilfeller fører til kjøp av album eller at jeg oppsøker en konsert.

B

Anonymous said...

Enig med Store Ørn,digital nedlasting og fildeling gir ikke den samme dimensjon til lytteopplevelsen.Men ,dvs de fleste Blue N coverne er jo kunstverk man bør ha i sin helhet.Fildelingen bør helst være:lytt til musikken og nyt coverne.Heng dem på veggen.Derfor: Kjøp skivene! Gjerne vinyl.snoker man litt her og der hos de rette forhandlerne finnes mange av BN klassikerne til en overkommelig pris.Men B har jo selvsagt rett,man kan spre artister via det digitale som igjen fører til orginal glede !

Ellers så må jeg ( kan ikke dy meg) få legge til at jeg har vært på Blue Note (New York).Charlie Haden og Carla Bley.Men ikke ett afroamerikansk menneske å se blant de fjonge spise/lyttegjestene,bortsett fra musikere i bandet.pnk