Monday, November 13, 2006

Stinkfish! (war and peas)

Lutefiskstanken brer seg over Bergen igjen, og jeg syns alltid synd på kokker og kelnere på denne tida. Stakkars jævler, en måned med lutefiskservering! Poeten Allen Ginsberg (Howl!) måtte prøve retten i Norge en gang, og døpte den sporenstreks til "stinkfish".
Det var ingen planer om å servere lutefisk i denne bloggen, men så er det faktisk et visst press på le blogchef i den forbindelse. Etter direktiv fra EU (en telefon fra Brussel, helt sant!) vil vi i allefall ta med en kort oppskrift på ertestuing! Noen spiser lutefisken med potet og smør, andre blander med allslags rare greier.

Må du absolutt ha ertestuing (gul eller grønn) – så lag den slik:
Erter legges i vann i minst 12 timer
Hell av vannet, ha ertene i en gryte.
Dekk ertene med nytt vann, ha i salt og litt sukker.
Kok i 1,5-2t. Da skal vannet være borte og ertene møre. Ha i en kleis godtsmør, smak til med salt og pepper.
Enkelt, langdrygt, kjedelig.

Sjekk en kokebok før du lager lutefisk for første gang! Du skal IKKE koke opp en mengde vann, og hive fiskebiter oppi, slik du pleier å gjøre med torsk og pale. Og for all del, husk akkevitt!

No comments: