Monday, November 06, 2006

The naming of the dead

Jeg brukte regnværshelga til å lese siste boka til Ian Rankin: "The naming of the dead". Handlingen er lagt til Edinburgh under G8 møtet i 2005. Samtidig med store protestmarsjer og støttekonserter for fattigdomsbekjempelse, undersøker våre helter John Rebus og Siobhan Clarke flere mord, som kanskje har en sammenheng med besøkene i forbindelse med G8 (krmt krmt).

Ian Rankin er fortsatt i god form, og serien om Rebus holder mål. Rankin scorer ekstra høyt på et område mange krimbøker svikter, han lager nemlig en tøff og morsom dialog. Det er til å tro på når Rebus spør en kollega om hun er trøtt etter intervjuing av innbrakte oppviglere fra protestmarsjen, og får til svar: "Did you ever question a german anarcho-syndicalist?".
(Den ultimate krimdialog ser du selvsagt i begynnelsen av "Pulp Fiction", der to hit-men diskuterer hamburgere på veg til et blodig møte. "Do you know what they call a Big Mac in France? Le Big Mac!"). Rankin bruker også en by han er glad i som kulisse, og gjør ofte Edinburgh til en slags aktør i bøkene sine.

John Rebus pimper whisky, røyker som en skorstein, hører på The Who og har bare ett år igjen til pensjon. Står Siobhan klar til å overta mer enn hans rufsete stil, skal han bli privatdetektiv eller går det rett vest med hele serien?

Sjekk hjemmesiden til Ian Rankin for info om bøkene.

No comments: