Sunday, November 12, 2006

It's Mr. Cutler to you!

Gi Ivor Cutler en sjanse!
Ivor Cutler døde våren 2006, men det er lett å få fatt i plateutgivelser og bøker via Amazon. Han har gitt ut en bråte diktsamlinger (som NB kommer i miniformat, når du bestiller fra Amazon – skikkelig ”pocket” utgaver), et par samlinger med korte fortellinger fra oppveksten i Glasgow (anbefales) og en mengde bra plater. Platene er vanligvis en blanding av sanger og dikt. Tekstene er tørrvittige og absurde, og musikken veldig enkel, gjerne bare med harmonium som akkompanement. Jeg kjøpte min første Cutler plate i 1975, og har aldri snudd.

Her snakker vi om en verden der folk varmer føttene i fiskesuppa og tisser på en svær svamp om vinteren, fordi det er for kaldt å gå ut. Sangene har titler som ”Flim, flam, flum”, "Barrabadabada" og ”A suck of my thumb”. Man må jo like en sånn fyr, selv om han nok ikke var verdens mest sosiale. Ropte du ”Ivor!”, var svaret: ”It’s Mr. Cutler to you!”.

Innkjøpsguide:

Dikt: "A flat man"

Bøker med kortprosa: ”Glasgow dreamer” og ”Life in a scotch sitting room vol 2”

Plater det er lurt å starte med: ”Ludo” og ”An elpee and two epees”, eller bare kjøp alle med en gang!

En DVD, som er kjempefin, med intervjuer (bla R. Wyatt) og konsert: ”Looking for truth with a pin”. På konsertopptaket kan vi tydelig se at den gode Cutler ikke kunne fordra bråk. Han stikker fingrene i ørene når folk klapper for høyt! Han var medlem av "The Noise Abatement Society".

Saker du absolutt bør vite, og som KAN dukke opp i en Quiz:
Ivor Cutler synger på Robert Wyatts ”Rock bottom”, og har en rolle som Buster Bloodvessel i Beatles filmen ”Magical Mystery Tour” (kjæresten til tanten til Ringo!).

No comments: