Thursday, November 30, 2006

En postapokalyrisk road trip

Cormac McCarthy har nok en gang levert en fantastisk bok.
I den siste boka hans ("The Road") følger vi en far og hans sønn på vandring mot USAs vestkyst, i et askelagt landskap, etter en nesten totalt ødeleggende katastrofe. Det er få mennesker, lite mat og en total lovløshet. McCarthy maner fram dystre bilder, med et knapt og poetiske språk. Dialogene mellom far og sønn er hjerteskjærende i sin enkelhet.

“There are other good guys. You said so.
Yes.
So where are they?
They’re hiding.
Who are they hiding from?
From each other.
Are there lots of them?
We don’t know.
But some.
Some. Yes.
Is that true?
Yes. That’s true.
But it might not be true.
I think it’s true.
Okay.”
(Cormac McCarthy: “The Road”. Picador. 2006. s.155)

Det er bare å lese Cormac McCarthys bøker, om du ikke har gjort det allerede. "No country for old men" er hardkokt og "Suttree" er flott og episk og flytende (ja, ja det er omkring en elv da). Det er best å ikke glemme grensetrilogien hans: "All the beautiful horses", "The crossing", "Cities of the plain". Disse er utgitt i ett bind som "The border trilogy", og alle er oversatt til norsk.

Vil du helst ikke ha for mange grusomheter mellom permene, så kan du jo vente med å lese "Child of god" og "Blood meridian".

1 comment:

Svenn said...

Terje Thorsen gir The Road kjempekritikk i Dagbladet 7/12. Sjekk på Dagbladets litteratursider http://www.dagbladet.no/kultur/2006/12/07/485245.html