Tuesday, October 17, 2006

Terry Pratchett

Tenk deg en gedigen skillpadde ute i verdensrommet. På ryggen av skilpadden står det fire elefanter. På ryggen av elefantene hviler en flat verden, skiveverdenen eller ”Disc World”. Denne verdenen er befolket med et persongalleri av de sjeldne. Her omgås hekser og trollmenn, varulver og troll i uskjønn forening. Andre sentrale skikkelser i serien er bibliotekaren (som naturlig nok er en orangutang og sier OOK!), og døden (som snakker i store bokstaver).

Jeg vet ikke helt om det er sci-fi, fantasy eller bare renhekla moro Terry Pratchett har skrevet i bokserien om skiveverdenen. I hovedserien er det nå kommet 30 bøker (siste bok ”Thud”). Som i serier flest er ikke alle bøkene like gode, men det lønner seg å lese fra begynnelsen for å komme helt inn i dette universet. Pratchetts metode er ofte at han tar et bestemt fenomen fra denne virkelige (?) verdenen, og plasserer det i den absurde skiveverdenen. Det kan være religion, rock, film, avisproduksjon eller postvesen, som blir enda mer skrudd enn her på Gaia. Han påstår selv at det ikke er parodier.

Serien har også et sidespor, som er ganske morsomt , i form av tre bøker om Tiffany Aching (siste bok ”Wintersmith” er helt fersk , der blir selveste vinteren forelsket i Tiffany!).
Skiveverdenen er et magisk sted, med helt egne naturlover, noe som har nødvendiggjort hele tre bøker om ”The science of Discworld”.
Orker man ikke lese alle 30 bøkene i hovedserien anbefales å plukke ut ”underserier” og ta for seg de som i hovedsak dreier seg om enten DØDEN, heksene eller vaktstyrken i hovedstaden Ankh- Morpork. Prøv å finne ut hvilke her eller her.

Pratchett har også to andre serier (trilogier) som er lesverdige: The Bromeliad, og The Johnny Maxwell Trilogy. Begge seriene fås i ettbinds utgaver.

No comments: