Monday, September 04, 2006

Kriminelle soundtracks

Det finnes heldigvis mange forfattere, som kjapt setter deg i en stemning med fine miljøskildringer. Ta for eksempel James Lee Burke, som med et fingerknips har beskrevet vær, lyder, farger og musikk slik at du plutselig er i New Iberia, Louisiana, eller deromkring.
Flere krimforfattere er skikkelig gode på å bruke musikk som fargelegger. Det ekskluderer kanskje dem som ikke kjenner musikken, men enten så er du på bussen, eller så er du ikke på bussen.
Mesteren av musikkbruk er GeorgePelecanos, som peprer fortellingene med rock, blues, soul og funk slik at de svinger som bare rakkern. I boka "King Suckerman" er det kanskje villest. Vær forsiktig så du ikke får afro av denne.
Andre krimforfattere som har musikken under huden er Kinky Friedman, som skriver om seg selv (Kinky "Big Dick" Friedman), og bruker masse country-referanser. Ace Atkins har skrevet krim der bluesen er hovedelement ("Crossroad blues" og "Leavin' trunk blues"), og flere kommer sikkert til i senere poster på denne bloggen.
Ian Rankin er også en rock and roller. Helten hans, Rebus, er interessert i diverse whiskey merker og diverse band. Han liker bl.a. Jackie Leven, noe som har ført til at Leven og Rankin har gjort konserter sammen! De kan høres på utgivelsen "Jackie Leven said". (J. Leven fant ut at Rebus likte ham, mens han leste en bok på en flytur i Norge.)
I boka "Black and blue" hører Rebus på kassetter i bilen. Han bytter ut Robert Wyatts "Rock bottom" med Deep Purple for å høre "Into the fire". Det er vel noe av det mest usannsynlige jeg noen gang har lest i en krim.

No comments: